website is under re-construction

SELECTED WORKS

eco-tourism

media / arts

residential

wilderness education

awards&publications

COASTAL HOUSE | pringle bay | western cape | completed 2015

This family holiday home embeds itself into the rugged coastal environment. The spectacular site fronts the high-water mark and rock pools to the North, and is flanked by a Milkwood thicket to the West. The spatial arrangement and structure grow directly from the landscape and respond to the ecosystems. Conceived of as a coastal shelter perched on the verge of the land, nestled into the Milkwoods, it is a place to witness the dramatic changing season. Heavy boulder-like walls provide shelter from the South Easterly winds. The house opens its heart to the sea. Floating angular light-weight roofs mimic the wind-cropped form of the coastal thicket. The favourable North orientation overlooking the sea allows for simple passive design principles to be deployed. Overhanging eaves, shading screens, natural, local, renewable, non-toxic materials, natural lighting and ventilation, low energy systems, an ecological pool, and durable materials develop the robust sustainability of this coastal home.